Masaj Kinetoterapie | Reflexoterapie > Generalităţi

www.masajmed.ro
www.masajmed.ro

Calculaţi-vă greutatea ideală

Reflexoterapie

Generalităţi

Reflexologia este ştiinţa zonelor reflexogene, ale organismului situate pe suprafaţa corpului în general la distanţă faţă de organele pe care le reprezintă. Organele sunt componente inseparabile în ansamblul organismului uman, având legătură vasculară şi energetică directă cu zonele corespunzătoare reflexogene. Ea este arta ştiinţifică de diagnosticare şi vindecare prin apăsarea şi stimularea anumitor zone reflexogene de la nivelul extremităţilor organismului, care corespund tuturor organelor şi părţilor corpului uman. Reflexul este activitatea fundamentală a sistemului nervos cu ajutorul căruia se reglează relaţiile dintre organe şi relaţiile dintre organism şi mediul înconjurător.Hărţi reflexo

Picioarele şi mâinile pot fi considerate adevărate oglinzi ale corpului omenesc. Puse una lângă alta reflectă corpul omenesc în întregime, aşa cum este el dispus anatomic. Aşadar piciorul şi mâna dreaptă cuprind reflexe ale părţi drepte a corpului, iar piciorul şi mâna stângă cuprind reflexe ale părţi stângi a corpului, cu menţiunea că la nivelul capului punctele reflexe sunt dispuse invers şi anume degetul mare de la mâna şi piciorul drept reflectă emisfera stângă a capului, iar degetul mare de la mâna şi piciorul stâng, reflectă emisfera dreaptă a capului.

Hărţi reflexo Nu se cunoaşte cu exactitate originea reflexoterapiei, dar se ştie că ea provine din orientul antic. Cu mai mult de 4000 de ani în urmă aşa cum arată fresca din mormântul medicului din Sahara, Egipt, erau deja cunoscute beneficiile terapeutice ale masării unor puncte specifice de pe extremităţile corpului. Se ştie că şi chinezii foloseau reflexoterapia în paralel cu acupunctura, izvoarele amintind-ul pe doctorul Wang Wei în secolul IV î. C. care după ce aplica acele pe diferite puncte ale corpului pe meridiane energetice, presa puternic în tălpile pacienţilor cu policele.

Cercetătorul de frunte care a şi popularizat această terapie în occident, la sfârşitul secolului XIX-lea a fost medicul orelist William Fitzgerald.

Reflexologia se împarte în reflexodiagnostic şi în reflexoterapie.Hărţi reflexo

  1. Reflexodiagnosticul - constă în reperarea punctelor sensibile, dureroase şi încărcate, din zonele reflexe, putându-se descoperi astfel o suferinţă morfo-funcţională a organului reflexogen, palpând zona reflexogenă, foarte bogată în terminaţii nervoase şi vasculare, în profunzime.
  2. Reflexoterapia - este componenta reflexologiei care se ocupă cu tratamentul prin masaj al punctelor reflexogene, diagnosticate ca fiind sensibile. Sănătatea noastră depinde într-o mare măsură şi de starea psihică, teama, emoţiile, stresul şi supărările ducând la îmbolnăvire. S-a demonstrat că acestea pot modifica, compoziţia şi circulaţia sângelui, creşte aciditatea gastrică şi pot modifica valorile normale ale unor hormoni. Psihiatri susţin că orice afecţiune în plan fizic este generată sau susţinută de una în plan psihic, existând o permanentă corelare între mintea şi corpul unui individ. Sănătatea oamenilor nu se poate îmbunătăţii până când aceştia nu au mai întâi dorinţa de vindecare şi certitudinea că starea lor se poate ameliora. Reflexoterapia favorizează începerea unui proces de vindecare, efectuarea ei corectă, ducând la o stare de echilibru şi creând condiţiile în care poate să apară vindecarea. 

 

Formula lui Lorentz modificată

Formula lui Creff

Pentru a afla ce tip de constituţie aveţi, puneti degetul mare şi arătătorul în jurul articulaţiei mâinii.

  • zveltă - dacă degetele se suprapun;
  • normală - dacă degetele se ating;
  • robustă - daca acestea nu se ating.