Masaj Kinetoterapie | Masaj > Masajul terapeutic

www.masajmed.ro
www.masajmed.ro

Calculaţi-vă greutatea ideală

Masaj

Masajul terapeutic

Acest tip de masaj, după cum ne indică şi numele, are efecte terapeutice şi poate fi indicat în tratamentul asociat al sechelelor de leziuni traumatice ale aparatului locomotor, în unele afecţiuni reumatismale, tulburări circulatorii de nutriţie, ale sistemului nervos central sau periferic. Este recomandat în cazul unor accidente sau îmbolnăviri acute, fie ca tratament funcţional a leziunilor şi tulburărilor evo­lutive, fie ca tratament recuperator aplicat în cazul unei evoluţii lente, prelun­gite, a modificărilor morfo-funcţionale sau a altor sechele patologice.

Tratamentul funcţional are ca scop să vindece sau să amelioreze leziunile şi tulburările manifestate, cu păstrarea intactă a formelor şi funcţiunilor nor­male, cu prevenirea deficienţelor sau a altor urmări ale bolilor sau accidentelor.

Tratamentul recuperator urmăreşte să stimuleze procesele de vindecare lente şi nesatisfăcătoare, să grăbească involuţia bolii sau a accidentului, să scurteze convalescenţa şi să corecteze sechelele.

În cadrul masajului terapeutic clasic se diferenţiază mai multe tehnici speciale, cum sunt:

Criomasajul

Termenul de masaj cu gheaţă este inadecvat. Această tehnică se bazează pe un mecanism feed-back de mare fineţe care conferă masajului particularităţile şi eficacitatea caracteristice. Se foloseşte în tratarea inflamaţiilor, edemelor posttraumatice şi a escarelor.

Fricţionarea cu ajutorul gheţii timp de 5–10 minute determină analgezie de suprafaţă şi vasoconstricţie rapidă urmată de creşterea semnificativă a circulaţiei sanguine ce conduce la efecte trofice şi de lungă durată.

Frecvenţa aplicaţiilor trebuie să fie de mai multe ori pe zi.

Metoda întinderilor manuale

Scopul acestei metode este acela de a recupera cât mai repede posibil amplitudinea normală a mişcărilor articulare - de a obţine o alungire normală a structurilor musculo-tendinoase şi aponevrotice.

Se folosesc întinderile pasive, făcute prin presiunea manuală sau prin folosirea greutăţii proprii sau a greutăţilor suplimentare şi întinderi active. Această tehnică se adresează:

Masajul transversal profund – metoda Cyriax

Se caracterizează prin forma foarte punctuală a manevrelor realizate. Această tehnică se adresează efectiv manifestărilor dureroase posttraumatice ale aparatelor musculotendinos şi capsuloligamentar. Cyriax explică efectul sedativ al masajului transversal profund asupra structurilor tendinoase tratate printr-un proces hiperemiant: creşterea circulaţiei locale ar asigura eliminarea de substanţă activă responsabilă de cronicizarea durerii locale. Cyriax atribuie masajului transversal profund capacitatea de a desface aderenţele care nu se vor reface dacă acesta va fi urmat de mobilizări.

Aplicarea acestei metode de masaj pretinde respectarea a numeroase exigenţe:

Principalele indicaţii:

Contraindicaţiile: 

 

Formula lui Lorentz modificată

Formula lui Creff

Pentru a afla ce tip de constituţie aveţi, puneti degetul mare şi arătătorul în jurul articulaţiei mâinii.

  • zveltă - dacă degetele se suprapun;
  • normală - dacă degetele se ating;
  • robustă - daca acestea nu se ating.